هنگام مدیتیشن در مغزتان چه اتفاقی می افتد؟

ساخت وبلاگ

مدیتیشن و مغز

غرق شدن در میان مسائل بی‌شماری که هر روز توجه شما را به خود مشغول می‌کنند چیز عجیبی نیست. با این حال، در همین فضای همیشه طلبکار، صرف کردن وقت برای برقراری سکوت و آرامش در مغز و در نظر گرفتن جایی برای تأمل و تعمق، اهمیت بسیار بالایی دارد. داشتن زمانی برای آرامش، بی‌اندازه برای مغز شما مفید است. برای بهره‌مند شدن از فواید مدیتیشن، نیازی نیست راهبه یا تارک دنیا باشید و هر بار ساعت‌ها وقت صرف کنید. پژوهش‌های علمی نشان می‌دهد که حتی ده دقیقه مدیتیشن در روز می‌تواند تأثیر زیادی در بهبود کارکرد مغز شما داشته باشد.

چه خواب باشید چه بیدار، مغز دارای سطحی از فعالیت الکتریکی است. طی یک آزمایش، فعالیت الکتریکی مغز طی مدیتیشن، با استفاده از EEG (الکتروانسفالوگرافی)[۱]، که شلیک نورون ها در مغز را ثبت می کند، بررسی شد. پژوهشگران دریافتند که در بخش های پیشین و میانی مغز امواج مغزی تتا افزایش یافته است. امواج تتا با ریلکس شدن و تمدد اعصاب مرتبط است. این امواج در زمان استراحت مغز یعنی زمانی که مغز مستقیماً فعالیت ذهنی انجام نمی دهد ظاهر می‌شوند. وقتی فرد مدیتیشن می کند، مغز در یک وضعیت ریلکسیشن و آرامش عمیق قرار دارد. مدیتیشن بر روی واکنش فیزیکی نیز تأثیر می گذارد و باعث می شود بدن در طی آن آرام و ریلکس باشد. امواج آلفا نیز طی مدیتیشن حضور دارند. این امواج نیز نشان می دهند که مغز در وضعیت ریلکس یا استراحت قرار دارد.

امواج دلتا، که با خواب مرتبط اند، طی مدیتیشن حضور ندارند. امواج بتا، که نشانگر تمرکز فعال هستند و وقتی بر روی چیزی سخت کار می کنید خود را نشان می دهند نیز طی مدیتیشن حضور ندارند. مدیتیشن الگوهای امواج مغزی خاصی تولید می کند که با ریلکسیشن و آرامش مرتبط است و با امواج مغزی مربوط به الگوهای خواب تفاوت دارد.

مدیتیشن حضور در لحظه یک برنامه تمرینی-آموزشی است که گفته می شود عملکرد شناختی را بهبود می بخشد. این نوع مدیتیشن به اروبیک ذهنی می ماند، و مغز را در راستای افزایش توجه و بهبود مهارت های تمرکز پرورش می دهد. مهم ترین بخش مدیتیشن، ریلکس بودن است و این که در تمام طول مدیتیشن باید بر روی تنفس خود تمرکز کنید. اگر اندیشه ای در زمان مدیتیشن وارد ذهنتان شد، وجود آن را تصدیق کنید اما به آن توجهی نکنید و همچنان بر روی تنفس خود متمرکز شوید.

منبع: کتاب باهوش تر شوید! (روش های ساده برای پرورش ذهن) نوشته دکتر تریسی پکیام الووی

دانلود کتاب باهوش تر شوید !

[۱] . electroencephalography

...
نویسنده : مهدی امینی بازدید : 363 تاريخ : چهارشنبه 24 خرداد 1396 ساعت: 23:28